Log ind

Kemikalier


Oversigt over kemikalier og kemiske processer

Prøvesyre - sådan tjekker du lødighed på guld og sølv!

Prøvesyre til guld

Til guld anvendes prøvesyre sammen med en prøvesten. Prøvesyren kan også pensles direkte på guldet, men det vil medføre en skjold på guldet, der så skal slibes væk.
Afsæt nogle streger på prøvestenen med guldet, der skal prøves. Tag 8 kt. prøvesyre og pensl på stregen. Kan man se guldstregen igennem er guldet 8 kt. eller mere. Gentag med 14 kt. og 18 kt. Når guldstregen bliver mørk, betyder det at guldet ikke har den lødighed, der er penslet på.

Prøvesyre til sølv

Prøvesyre til sølv kan pensles direkte på sølvet. Bliver farven okseblodsfarvet er det 925/-, bliver den brun er der ikke tale om 925/-. Bemærk dog at emnerne kan være forsølvede/ forgyldte - og prøvessyren reagerer kun på overfladen, så er man i tvivl, må der først files lidt ned i overfladen.

Svovlsyre

Svovlsyre er et ikke helt ufarligt kemikalie, som skal omgås med største forsigtighed.
Syren opløser de fleste metaller under udvikling af brint.

Svovlsyre reagerer kraftigt med de fleste organiske stoffer som fedtstoffer, olier, træ og papir, og der kan udvikles giftige luftarter.

Efter lodning lægges emnet afslutningsvis i svovlsyre. Når vi varmer for at udgløde eller lodde, bliver sølvets overflade uren – den bliver mørk grå, ofte skjoldet. Årsagen er, at sølvet er legeret med kobber, og at der dannes en kobberoxyd, når det påvirkes af varme og ilt. Der dannes en såkaldt ”glødeskal”, der dels består af kobberoxyd (CuO), som kan ætses væk i svovlsyre, og hvis emnet har været opvarmet til høj temperatur, består den også af en mere genstridig kobberoxyd (CuO2), der ikke kan ætses væk, men som skal files eller smergles væk.

Forholdsregler ved brug af svovlsyre

• Ved blanding med vand skal syren hældes i vandet - A L D R I G O M V E N D T !
• Syren ætser på huden. Vask straks områder, der har haft kontakt med syre.
• Syren ætser hul i tøj ved kontakt. Fjern straks tøjet, inden det kommer i berøring med huden og ætser. Vask med vand.
• Undgå at indånde syredampe, som er skadeligt for åndedrætsorganerne. Kom ikke varme emner i syren, da det damper kraftigt.

Beskyttelse med Fluss

Man kan beskytte emner, der skal loddes mod denne glødeskal, ved at dække hele overfladen med fluss. Flussen forbrænder ilten og beskytter dermed overfladen.
Men flussen danner jo et hårdt lag, der så skal ætses væk i svovlsyren.

Kobberfarvet sølv

Hvis sølv bliver kobberfarvet når det kommer i syre. Det kobber der ætses væk, når emnet ligger i syre, forbliver i syren, hvor det usynligt ”svømmer” rundt. Hvis der nu kommer en jernpincet eller et stykke jerntråd ned i syren, vil det virke som en katalysator, og kobberet vil straks aflejre sig på alt sølv, der måtte være i syren på dette tidspunkt.

Fjernes jernet igen stopper aflejringen øjeblikkelig og syren begynder at ætse kobberet væk igen. Men jernet har svækket syrens evne til at ætse. Brug derfor altid tænger af plastik eller kobber til svovlsyren.

Har man været uheldig at få en kobberaflejring på sit sølv, kan det lægges i syre igen, til det er ætset væk. Er aflejringen tyk kan den evt. ætses væk i salpetersyre (25 %) i stedet for svovlsyre.

Når syren er blå

Svovlsyren vil i brug blive mere og mere blå, og samtidig vil der nok også begynde at samle sig lidt sort snavs på bunden. Man vil opleve, at den bliver mindre og mindre effektiv ved, at emnerne skal ligge i syren længere og længere tid, og så er det tiden at skifte den ud.

Hæld syren i en ren og syrefast beholder, og aflever den på genbrugspladsen, og lav en ny blanding.

Polerevand - koncentreret svovlsyre

Svovlsyre kan købes koncentreret som 96 % svovlsyre, hvorefter man selv må lave en blanding med 9 dele vand og 1 del svovlsyre – altid vand først og syre sidst.

En 10 % svovlsyreopløsning kaldet „Polerevand” er kommet på markedet, således man er fri for selv at ligge inde med koncentreret svovlsyre og for selv at blande syren.

Kold / varm syre

Svovlsyren kan bruges både varm og kold. Den varme svovlsyre arbejder hurtigere – ca. 5 min. end den kolde – ca. 10 min.
Varm syre afgiver dampe, og der er risiko for tørkogning. Brug kold og opbevar den i et glas med låg f.eks. en ildfast Pyrex glasskål med tilhørende låg.

Alternativer til svovlsyrenkan være f.eks. citronsyre eller cola.

Neutralisering af syre

Skyl altid emnet grundigt med vand når det tages op af syren.
Salmiakspiritus eller ammoniak kan neutralisere syre. Det kan gammeldags Soda også. Man kan således med fordel have en skål med en 10 % salmiakspiritus opløsning stående ved siden af syreskålen, således at man straks kan neutralisere syren, når man tager emnet op. Dette er især vigtigt ved rør og hule emner hvor syren kan være vanskelig at få skyllet helt ud.